Insider Info # 1 : Benzine op Cuba

Insider Info # 1 : Benzine op Cuba

De afgelopen tijd is er veel te doen over de benzine op Cuba. Er gaan verhalen rond dat de benzine op Cuba de duurste van de wereld is, namelijk 6 EUR per liter.

In deze blog gaan we je vertellen wat er precies aan de hand is en wat er waar is van alle geruchten die op internet rondgaan.

TL;DR - Benzine kost voor toeristen 1,30 USD en kan enkel met credit card worden betaald bij geselecteerde tankstations

Wat is er precies aan de hand?

Heb je even? Het is best een complex verhaal.

We gaan een stapje terug in de tijd naar voor 2021. De Cubaanse economie had toen 2 munteenheden. De CUC (voor toeristen) en de CUP (voor de locals).
De twee munteenheden waren gekoppeld aan elkaar, werden beiden overal gebruikt en geaccepteerd. 1 CUC was 25 CUP.

Fast forward naar 2021, de CUC is afgeschaft, en Cuba blijft met 1 munteenheid, namelijk de CUP, voor iedereen, locals en toeristen.

De benzineprijs was ten tijde van de CUC 1,20 CUC per liter, wat neerkwam op 30 CUP. Deze prijs bleef na het afschaffen van de CUC staan, één liter benzine was 30 CUP, en dat kwam neer op omgerekend ongeveer 1,10 EUR. Een prima prijs voor een liter van het vloeibare goud.

Maar toen kwam er inflatie, de CUP werd steeds minder waard, omdat er steeds meer vraag was naar buitenlandse valuta. Op straat werd er inmiddels voor elke euro 100 CUP betaald (terwijl de bank nog een wisselkoers hanteerde van ongeveer 25 CUP voor elke euro).

Je kan dus zien wat er gebeurde. Toeristen kwamen met buitenlands geld (bv euro's) naar Cuba wisselden dit op straat om tegen een hele mooie koers en gingen vervolgens met hun vergaarde CUP naar de tankstations om benzine te tanken.

Even een voorbeeld van hoe dat te werk ging;

Eén euro bij de bank was 25 CUP. 1 liter benzine 30 CUP. Dus elke liter kostte omgerekend 1,20 EUR aan de pomp.  
Echter één euro op straat was 100 CUP. 1 liter benzine 30 CUP. Dus elke liter kostte omgerekend 0,30 EUR aan de pomp.

Dit was vrij in het begin na de afschaffing van de CUC het geval, maar al gauw liep de wisselkoers op straat op tot 200-300 CUP voor elke EUR. Als je geld had kunnen wisselen voor 200 CUP kostte je benzine omgerekend 0,15 EUR per liter, en met een wisselkoers van 300 CUP werd dat zelfs 0,10 EUR per liter.

Benzine was dus extreem goedkoop voor toeristen (en lokalen die o.a. EUR in hun bezit hadden).

Door die hoge inflatie heeft de overheid inmiddels hun eigen wisselkoers ook aangepast. Bij de bank krijg je nu 125 CUP voor elke EUR.

En toen?

Deze goedkope prijs had enkele gevolgen; er ontstond namelijk een enorm tekort omdat er zoveel vraag naar benzine was door de lage prijs en de overheid verdiende er praktisch niets aan omdat het zo goedkoop werd verkocht. Omdat deze situatie niet vol te houden was voor de overheid, hebben ze een aantal aanpassingen gedaan.

  • Er zijn speciale tankstations voor toeristen door het hele land waar alleen met een credit card betaald kan worden. Bij deze stations is de prijs vastgezet op 1,30 USD per liter. De prjis is dus genormaliseerd naar het tarief van voor 2021.
  • De prijs voor de lokalen bij de overige benzine stations is verhoogd naar 150 CUP per liter.

Op deze manier wil de overheid er voor zorgen dat er voor de toeristen genoeg benzine beschikbaar is om het eiland rond te reizen met hun eigen huurauto en verhogen ze hun inkomsten uit de verkoop om zo weer meer benzine aan te kunnen schaffen op de internationale markt.

Wat is er dan waar van de berichtgeving?

Er klopt helemaal niets van de berichtgeving dat benzine in Cuba nu 6 EUR per liter kost.
Maar hoe komen de media dan op de 6 EUR per liter? Dat is vrij eenvoudig uit te leggen. Als je op internet zoekt naar de wisselkoers van 1 EUR naar CUP, dan kom je uit op 1 EUR is ~26 CUP. (Dit klopt niet, want het is namelijk 125 CUP), de nieuwe benzine prijs is 150 CUP. Deel je die 150 CUP / 26 CUP kom je uit op ongeveer 6 euro. Conclusie : ze gebruiken de verkeerde wisselkoers.

Benzine in Cuba is dus geen 6 EUR maar kost 1,30 USD per liter voor toeristen en is alleen verkrijgbaar bij een aantal stations door het hele land en er kan alleen met credit card worden betaald.

Ga je zelf naar Cuba met een huurauto, en wil je meer weten over de benzine en de prijzen, of wil je een lijst met de stations ontvangen? Stuur ons een berichtje via het contact formulier dan helpen we je graag!

 

Alle informatie in deze blog mag worden gekopieerd, echter alleen met bron vermelding naar Cubavisa.net en/of CubaIncentives.com.
Zurück zum Blog